REACH № 01-2120746582-51-0120

Ние сме семейна фирма за лавандула, разположена в Североизточна България в района на град Добрич. Отглеждаме това чудесно растение от 2000г. и вече 18 години се радваме на невероятния му аромат и на уникалните свойства на продуктите, които произвеждаме от него.

Всеки, който желае да ни посети и да разгледа лавандуловите ни полета, е добре дошъл по всяко време, но за да се насладите на красотата на разцъфналите цветове препоръчваме да го направите през месец юни.

През 2015г., вдъхновени от природата и дъхавите полета от билки, създадохме и пуснахме в експлоатация специализирана дестилерия за производство на етерични масла от лавандула, маточина, смрадлика, лайка, безсмъртниче и други благоуханни билки.

Сертификати и документи
English

Ароматерапия - за какво и как се прилага

Ароматерапията е вид алтернативна форма на лечение, която използва ароматни етерични масла, за да ви помогне да подобрите и балансирате както емоционалното и психическото, така и физическото си състояние.

Етеричните масла се извличат от голямо разнообразие от лечебни растения и въздействат върху сетивата ни пряко и силно (например лавандула, мента, чаено дърво). Човешките сетива крият голяма сила и в значителна степен влияят върху мисълта, настроението и повечето мозъчни функции, като обонянието несъмнено е едно от най-мощните. Обонятелните рецептори – клетки, разположени в задната част на носната кухина, са пряко свързани с лимбичната система в мозъка, с която пък са свързани емоциите и паметта. Така обонянието се оказва един важен помощник при ориентирането ни във всяка ситуация. То също извиква спомени и настроения, оформя непосредствено възприятията ни – каква е средата и какво да очакваме от нея.

Етеричните масла са използвани от много древни култури и са описани още през I в. като средство, което естествено поддържа тялото, стимулира сетивата и помага на хората да изглеждат и да се чувстват по-добре.

Ароматерапията може да се извършва по няколко различни начина:

 • Чрез дифузиране на комбинация от етерични масла във въздуха (или само на едно масло) с дифузер
 • Чрез вдишване на етерични масла през ноздрите директно от шишенцето или от еко камъче
 • Чрез терапевтичен масаж, при който се използват етерични масла
 • Чрез потапяне във вана с етерични масла
 • Чрез втриване на масла директно върху кожата*

Основните ползи на ароматерапията са:

 1. Помага за релаксация при стрес и тревожност;
 2. Подобрява качеството на съня;
 3. Лекува респираторни проблеми;
 4. Подобрява здравето на кожата;
 5. Успокоява болки и възпаления;
 6. Помага за намаляване на умората;
 7. Подобрява либидото;
 8. Подобрява храносмилането и намалява гаденето.

А кои са маслата, които помагат в различните ситуации, ще видите в следващите ни публикации :)

*Етеричните масла са високо концентрирани и е препоръчително винаги да се разреждат с базово масло, когато се нанасят върху кожата, за да се избегнат раздразнения.

lavender.bg