REACH № 01-2120746582-51-0120

Ние сме семейна фирма за лавандула, разположена в Североизточна България в района на град Добрич. Отглеждаме това чудесно растение от 2000г. и вече 18 години се радваме на невероятния му аромат и на уникалните свойства на продуктите, които произвеждаме от него.

Всеки, който желае да ни посети и да разгледа лавандуловите ни полета, е добре дошъл по всяко време, но за да се насладите на красотата на разцъфналите цветове препоръчваме да го направите през месец юни.

През 2015г., вдъхновени от природата и дъхавите полета от билки, създадохме и пуснахме в експлоатация специализирана дестилерия за производство на етерични масла от лавандула, маточина, смрадлика, лайка, безсмъртниче и други благоуханни билки.

Сертификати и документи
English

Корона вирус: растения и етерични масла, които да избягваме

Коронавирусът Covid-19, който се появи в Китай през декември 2019 г., вече е по целия свят. Въпреки че в момента няма лечение за коронавирус, много клинични проучвания са в ход. Във Франция, например, се правят опити от кръвна плазма да се извлекат антителата на излекувани от вируса и да се влеят у болни. Междувременно пациентите се лекуват симптоматично. Все повече лекарите се обръщат към природните лечебни средства.

Всъщност ароматерапията и билковата медицина помагат всеки ден. Въпреки това днес е много рано да се  доказва тяхната ефективност в борбата срещу коронавируса. Но е ясно, че трябва да се избягват определени естествени продукти поради техния противовъзпалителен ефект. Редакцията на PasseportSanté обяснява в тази статия кои растения и етерични масла трябва да бъдат забранени, за да се избегне допълнителна опасност.

Най-често срещаните симптоми на Covid-19:
Основните симптоми на коронавирус в типичната му форма в 88% от случаите са треска. Сухата кашлица е вторият най-често срещан симптом. Хората, засегнати от Сovid-19, също могат да изпитат умора и болки в мускулите. Възможно е също да се появи дразнене на гърлото, втрисане и главоболие.

Какви противовъзпалителни етерични масла и растения са забранени
Подобно на синтетичните лекарства, някои натурални здравни продукти имат противовъзпалителен ефект. Нестероидните противовъзпалителни средства/НПВС/, обаче са определени като противопоказни при лечението на Сovid-19. Следователно природните лекарства с такъв ефект  не трябва да се използват в случай на симптоми на Сovid-19.

  • Растения , които да се изключат от лечението
    Растенията, съдържащи салицилирани производни, трябва да се избягват. Тялото ги превръща в салицилова киселина, чиято химическа структура е подобна на тази на аспирина. Това е особено важно в случая със спиреята, която често се използва за облекчаване на ревматизма, както и бялата върба. Тези растения са прекурсори на аспирина и напомняме, не трябва да се използват по време на тази пандемия.

Куркума: широко се използвана за облекчаване на болки в ставите, тя има много ползи. Понастоящем не се препоръчва да се приема под формата на хранителна добавка, тъй като има противовъзпалително действие благодарение на съдържащите се куркуминоиди. Въпреки това, можете да продължите да използвате куркума на прах в кухнята без проблем, тъй като неговата бионаличност, т.е. пропорцията на куркумин, достигаща до кръвната система в непроменен вид, е много ниска.
Неизчерпателен списък на растенията, които не се използват по време на пандемията:
• спирея;
• бяла върба;
• цинона;
• мъхеста, жълта и брадавична бреза.
Джинджифилът, канелата и карамфилът също трябва да се избягват под формата на хранителни добавки. Те обаче могат да се използват при готвене.

  • Етеричните масла, които трябва да се избягват
    Някои етерични масла, като растенията, имат противовъзпалителни свойства, тъй като съдържат молекули метил салицилат, които след това се трансформират в салицилова киселина. Това важи по-специално за етеричното масло от гаултерия/вечнозелено растение/.
    Много други етерични масла имат противовъзпалителни свойства, но ефектите от които не са непременно свързани с тези на аспирина и НСПВС. Като цяло препоръчваме винаги да се информирате, преди да използвате растения и етерични масла, независимо от техните цели и методи на употреба.

    ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

Ако имате симптоми, свържете се с вашия лекар или с лекар, като дадете приоритет на телеконсултацията. Трябва да се избягва самолечението. Злоупотребата с наркотици може да има вредни последици за вашето здраве. Когато се съмнявате, винаги се консултирайте с медицински специалист.

Материалът е представен със съкращения от оригиналната статия от сайта:

https://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=coronavirus-plantes-huiles-essentielles-proscrire

 

lavender.bg