REACH № 01-2120746582-51-0120

Ние сме семейна фирма за лавандула, разположена в Североизточна България в района на град Добрич. Отглеждаме това чудесно растение от 2000г. и вече 18 години се радваме на невероятния му аромат и на уникалните свойства на продуктите, които произвеждаме от него.

Всеки, който желае да ни посети и да разгледа лавандуловите ни полета, е добре дошъл по всяко време, но за да се насладите на красотата на разцъфналите цветове препоръчваме да го направите през месец юни.

През 2015г., вдъхновени от природата и дъхавите полета от билки, създадохме и пуснахме в експлоатация специализирана дестилерия за производство на етерични масла от лавандула, маточина, смрадлика, лайка, безсмъртниче и други благоуханни билки.

Сертификати и документи
English

Естествени решения за болестите през зимата - салвия

Билките не само са алтернатива на лекарствата, но и осигуряват дълготрайно, меко преодоляване на болестите, свързани със студа и ветровете на зимата. Най- известните билки в зимните битки са: салвия, лайка, мащерка, ехинацея и бъз. Всички те се отглеждат в нашите градини, но имат и предимството, че е възможно да се отглеждат и в домашни условия.

Най-честите оплаквания през студените месеци са свързани с хрема, бронхит, гастроентерит, както и опасния грип. Преди да се обърнем към силните лекарства, можем да се противопоставим на микробите посредством медицински доказаните качества на билките, които се противопоставят на нежеланите ефекти на вирусите върху нашето здраве.

Салвията /още - градински чай/ е ароматно растение, с противовъзпалителни свойства, известно от античността. Латинското наименование на растението „салвия“ произлиза от глагола „салваре“- спасявам, в смисъл „изцелявам“. Именно противовъзпалителните и бактерицидните ѝ свойства осигуряват дезинфекция на устната кухина и премахване на болките в гърлото. Достатъчни са няколко изсушени листенца /1-3г/, поставени за 10 минути в 150мл вряща вода.Пие се непосредствено след сваряването. Процедурата се повтаря три пъти на ден. Използва се още за гаргари, прочистване на носа и гърлото- при ринити, например, се препоръчват инхалации за 5-10 минути.

Да не се използва при бременност и прекалено продължително. За лечебните качества на салвията е показателна поговорката:“Който има в градината си салвия, няма нужда от лекар“.

Ще продължим с лайката в следващата публикация. Бъдете здрави!

 

lavender.bg