REACH № 01-2120746582-51-0120

Ние сме семейна фирма за лавандула, разположена в Североизточна България в района на град Добрич. Отглеждаме това чудесно растение от 2000г. и вече 18 години се радваме на невероятния му аромат и на уникалните свойства на продуктите, които произвеждаме от него.

Всеки, който желае да ни посети и да разгледа лавандуловите ни полета, е добре дошъл по всяко време, но за да се насладите на красотата на разцъфналите цветове препоръчваме да го направите през месец юни.

През 2015г., вдъхновени от природата и дъхавите полета от билки, създадохме и пуснахме в експлоатация специализирана дестилерия за производство на етерични масла от лавандула, маточина, смрадлика, лайка, безсмъртниче и други благоуханни билки.

Сертификати и документи
English

За значението на цветята - frangipani

Достатъчно е да говорим за Полинезия, и веднага пред очите ни изниква цветето на frangipani / франжипани - вид жасмин/.

Въпреки че расте като плевел, за обща изненада той не е роден такъв, тъй като е въведен например на Хаваите от немски ботаник през 1860 г. Тези цветя обичат тропически климат и вулканична почва и дори дават много нови сортове. В днешно време откриваме това цвете на ухото на хавайците, за да посочим тяхното семейно положение или гирлянди (леи) около шията.

Какво означава цветето франжипани на езика на цветята? Това цвете има богата история с множество значения, сред които откриваме: 

  • очарование
  • грация
  • нов живот или раждане
  • ново начало или творение
  • красота

Етимологично значение на франжипани

Името на флумерията /от лат.ез/ идва от френския ботаник Чарлз Плюмие, който описва тази тропическа красота през 17-ти век, но научното ѝ име - франжипани, има по-цветна история. Според някои цветето франжипани получава името си от италиански благородник, който е произвеждал ароматни ръкавици през 16 век. Тъй като плумерията излъчва миризма, подобна на аромата, използван за тези ръкавици, те са били добре известни като франжипани цветя. Други обаче казват, че името произлиза от френски frangipani, което означава коагулирано мляко, поради появата на сока на дървото.

Символика на цветето франжипани

Цветето символизира различни неща в различните култури, но всички са много красноречиви.

На Хавай

В хавайската култура франжипани символизира това, което е положително и се използва в леи/огърлици от цветя/ или за празнуване на специални поводи. Подобно на цветето тиаре, носено в косата, то показва семейното положение на лицето, което го носи. Над дясното ухо дамата е свободна, докато другата страна означава, че е обвързана.

Сред хиндусите франжипани представлява отдаденост и преданост към индуистката култура.

В будизма

В будистката религия цветето символизира безсмъртието - вероятно защото произвежда нови цветя, дори ако е било изкоренено.

В Лаос франжипани е свещено и се засажда извън всички будистки храмове. Тези дървета живеят стотици години.

При  Маите

В културата на маите цветето франжипани представлява живот и раждане.

В Мексико - според мексиканската легенда от цветето са се родили боговете.

 

Снимка на Andreas Almstedt от Pixabay

lavender.bg