REACH № 01-2120746582-51-0120

Ние сме семейна фирма за лавандула, разположена в Североизточна България в района на град Добрич. Отглеждаме това чудесно растение от 2000г. и вече 18 години се радваме на невероятния му аромат и на уникалните свойства на продуктите, които произвеждаме от него.

Всеки, който желае да ни посети и да разгледа лавандуловите ни полета, е добре дошъл по всяко време, но за да се насладите на красотата на разцъфналите цветове препоръчваме да го направите през месец юни.

През 2015г., вдъхновени от природата и дъхавите полета от билки, създадохме и пуснахме в експлоатация специализирана дестилерия за производство на етерични масла от лавандула, маточина, смрадлика, лайка, безсмъртниче и други благоуханни билки.

Сертификати и документи
English

Безсмъртниче (жълт смил)

Етеричните масла - неизчерпаема зелена енергия

Как да използваме чистата сила на природата в ежедневието

Етеричните масла са изключително концентрирани вещества. Една-единствена капка може да се окаже достатъчна да премахне сърбежа от ухапване на насекомо, да успокои изгаряне, или пък да спре простуда и нейните последици. Естествено е да си мислим, че след като се извличат от растенията, те не носят риск, но не винаги е така. Етеричните масла имат потенциала да предизвикат слаби реакции като например раздразнение на кожата, както и по-сериозни проблеми. Разграничителната линия между безопасното и ефективно използване и нежеланите реакции е следната: да знаем кое етерично масло да използваме и как.

От нас-потребителите зависи да се самообразоваме и да познаваме правилното приложение на всяко етерично масло, преди да пристъпим към тяхната употреба.Следващите редове ще ви помогнат да научите най-важното за билката безсмъртниче /Нelichrysum/.

Безсмъртничето /Helichrysum/ расте по песъчливи и крайбрежни места. Трудно се отглежда и при екстракцията се извличат малки количества масло , затова е и скъпо. Известни са около 500 вида безсмъртниче. През последните години най-популярно е маслото от Helichrysumitalicum, разпространено по бреговете на  Средиземно море /остров Корсика/ . В България е наричано още жълт смил,  каменно цвете, сухо цвете, неувяхка и др. Самото наименование разкрива силата на това растение. Притежава изключително ценните терпеноиди във висока концентрация, както и кетони, ацетофони, флавоноиди и др.Най-често сочени са следните основни приложения: поддръжка на мозъка и нервната система срещу дегенеративни заболявания и когнитивни разстройства / благодарение на терпеноидите/, намалява възпаленията , кръвното налягане и предотвратява сърдечни инциденти, детоксифицира черния дроб, жлъчкогонно действие и многобройни ползи за кожата- борба с акнето, бръчките, слънчевите и старческите петна, изравнява тена от следи от акне и белези по кожата.

В следваща публикация ще представим разновидностите на растението и техните терапевтични свойства, както и някои лесни рецепти.
lavender.bg