REACH № 01-2120746582-51-0120

Ние сме семейна фирма за лавандула, разположена в Североизточна България в района на град Добрич. Отглеждаме това чудесно растение от 2000г. и вече 18 години се радваме на невероятния му аромат и на уникалните свойства на продуктите, които произвеждаме от него.

Всеки, който желае да ни посети и да разгледа лавандуловите ни полета, е добре дошъл по всяко време, но за да се насладите на красотата на разцъфналите цветове препоръчваме да го направите през месец юни.

През 2015г., вдъхновени от природата и дъхавите полета от билки, създадохме и пуснахме в експлоатация специализирана дестилерия за производство на етерични масла от лавандула, маточина, смрадлика, лайка, безсмъртниче и други благоуханни билки.

Сертификати и документи
English

Най - известните видове безсмъртниче

Разновидности на безсмъртничето и техните най-силни страни

Често срещаме израза терапевтични свойства. Това означава, че дадена билка притежава лечебни и медицински свойства, които стимулират оздравяването и възстановяването на организма.

Всеки вид растение от определено семейство притежава добре изразени терапевтични свойства, с които се отличава. Тези свойства се дължат на конкретни съставки и тяхната концентрация в съответния вид.

Научно е установено, че някои от съставките притежават благотворно въздействие, а други предизвикват нежелани реакции. Общото правило е, че при употреба на етерични масла е по-добре винаги да се разреждат.

Очакванията на учените са, че безсмъртничето ще се окаже полезно за лечението на редица заболявания, без да са необходими други медикаменти със съпътстващите ги странични ефекти. При безсмъртничето на практика няма открити нежелани реакции.

Това изключително растение принадлежи към растителното семейство Asteraceae. Представителите на това семейство растения съдържат множество различни метаболити, в това число пирони и тритерпеноиди /унищожители на стафилококовата бактерия/, сесквитерпени, както и други важни съставки: флавоноиди, ацетофенони и флороглюцинол.

В България е най-разпространен видът Helichrysum arenarium, растящ също в Източна Франция, по планините на Узбекистан, широко е разпространен по Далматинското крайбрежие на Хърватска. Притежава подчертано жлъчегонно, апетитовъзбуждащо и диуретично действие. Успешно се прилага при  възпаление на бъбреците и пикочния мехур, смущения в уринирането, отоци, при ревматизъм, невралгия, импотентност, ишиас.

В световен мащаб най-популярно и изследвано е Helichrysum italicum. Отдревнивремена до наши дни това растение играе важна роля в традиционната медицина на средиземноморските страни - особено Италия , остров Корсика, Испания, Португалия, Босна и Херцеговина. Фармакологичните въздействия на безсмъртничето обхващат: алергии, простуда и кашлица, проблеми на черния дроб и жлъчката, възпалителни, инфекциозни разстройства и безсъние. Високият процент на нерил ацетат /осигуряващ успокояващото му действие/ не се открива в такъв обем в никое друго растение. Друга съставка – куркуменът -  се приема като двигател на подновяването на клетките и възстановяването на тъканите.

Видът Helichrysum odoratissimum негова родина е южна Африка. Отличава се с тревисто-землист аромат с лек боров полъх. Мощно респираторно, муколитично и антиспазмотично масло. Комбинацията от б-карбофилен и 1.8- цинеол създава съвършена основа за противовъзпалително и аналгетично действие - особено изявено при лечение на възпаления, съпътстващи запушването със слуз на главата, синусите и дробовете.

От Мадакаскар е т.нар. Helichrysum bracteiferum. Характеризира се с относително равномерно разпределение на монотерпени, сесквитерпени и оксиди, изключително присъствие на хумулен /за поддръжка на имунната система/. Голямо съдържание на 1.8- цинеол /срещу алергии, натрупване на слуз, простуди и грип/.

ВНИМАНИЕ! Винаги се консултирайте с лекар, когато се налага вътрешен прием на етерично масло, както и в случаи на бременност и кърмене.

 

lavender.bg