REACH № 01-2120746582-51-0120

Ние сме семейна фирма за лавандула, разположена в Североизточна България в района на град Добрич. Отглеждаме това чудесно растение от 2000г. и вече 18 години се радваме на невероятния му аромат и на уникалните свойства на продуктите, които произвеждаме от него.

Всеки, който желае да ни посети и да разгледа лавандуловите ни полета, е добре дошъл по всяко време, но за да се насладите на красотата на разцъфналите цветове препоръчваме да го направите през месец юни.

През 2015г., вдъхновени от природата и дъхавите полета от билки, създадохме и пуснахме в експлоатация специализирана дестилерия за производство на етерични масла от лавандула, маточина, смрадлика, лайка, безсмъртниче и други благоуханни билки.

Сертификати и документи
English

История

История на лавандулата                                   Презентация

    Като билка лавандулата се използва от повече от 2500 години.
В миналото е използвана в Египет и Арабия като парфюм и за мумифициране.
Римляните използвали лавандуловото масло при къпане, за готвене и за освежаване на въздуха. Най-вероятно oттам произхожда коренът на думата и днешното име - (lavare-да се измие/livendula-livid или синкав). Цветето има успокояващи качества, а насекомите бягат от силната му миризма. В миналото е добавяно и в смесите за пушене.

    Лавандулата е спомената и в Библията под името използвано по това време - нард (от гръцкото име за лавандула naardus, от сирийския град Naarda).Светото евангелие от Иоана, Глава 12, 3: "Тогава Мария, като взе един литър миро от чист и скъпоценен нард, помаза нозете на Исуса, и с косата си отри нозете Му; и къщата се изпълни с благоухание от мирото." В древността християните смятали, че растението лавандула е пренесено от Едемската градина от Адам и Ева, но силният му аромат идва по-късно. Според легендата облеклото на бебето Исус е дарило аромата на растението, когато майка му Мария ги е сложила върху един храст лавандула, защото навремето се е смятало, че тя предпазва от злото. В много християнски къщи кръстосани клонки от лавандулаа са висяли над вратата за предпазване от зло и за защита.

    Домашното отглеждане на лавандулата най-вероятно е започнато от арабите и е пренесено в Европа от гърците. Предполага се, че пътят на лавандулата е през Йерските острови във Франция и от там в Испания, Италия и Англия, а от Англия е пренесена в Америка. В средновековието жените-перачки са били известни като "lavenders" и са използвали лавандулата за ароматизиране на шкафове и са сушили дрехите с лавандулови клонки. През това време лавандулата се е отглеждала в така наречените "градини infirmarian" в манастири, заедно с много други билки. Според немската монахиня Хилдеград от Бинген, която е живяла през 1098-1179г., смесената с водка, джин или бренди лавандула действа срещу мигренозното главоболие. Светата репутация на лавандулата се е увеличила в Лондон през 17век, когато се е предполагало, че един куп лавандула, прикрепена към всяка китка, ще защити купувача от смъртоносни болести. Освен това, гробищните разбойници, след като си свършели мръсната работа, са измивали четирикрано ръцете си в оцет, който съдържал лавандула. Така те почти никога не се заразявали с болести. През 16-и век във Франция лавандулата се е използвала за защита срещу инфекции. Например, производители на ръкавици са ги намазвали с лавандула и така са избягвали заразяване от холера по онова време.

    Европейската кралска история е наситена с истории за употребата на лавандула. Чарлз VI (Франция) е поискал да пълнят възглавниците му с лавандула, независимо къде отивал. Кралица Елизабет I (Англия) изисквала на кралската маса винаги да има пресен цвят от лавандула през всеки ден от годината, което било трудно за градинарите поради климатичните особености на Англия. Луи XIV обичал лавандулата и се къпел в баня с ароматизирана с лавандула вода. Калица Виктория и Елизабет I се парфюмирали с продукти от лавандула,произведени от компанията "Ярдли и Ко". Лавандулата има уникален аромат, който има повече от 180 различни съставки и се използва широко в парфюмерийната промишленост. В света на професионалните миризми тя се използва за придаване на зелен, сладък и плодов аромат на парфюми и други ароматни продукти. Лавандулата е широко разпространена в Англия за търговски цели. Регионът Прованс на Франция е един от световните лидери в отглеждането и производството на лавандула.

    В САЩ и Канада Шейкърс са били първите, които отглеждат и разпространяват лавандула с комерсиални цели. Строгата група на английските Квакери, изградила ферми след пристигането си от Англия, иразработила собствени билки и лекарства за да ги продава на "външния свят". По-късно нюйоркска рекламна фирма ги пакетира и разпространява по целия свят. Лавандулата се използва широко като билково лекарство. Няколко са билките, които имат успокоителни и релаксиращши качества с много добър ефект. Съставки на маслото от лавандула могат да лекуват хиперактивност, безсъние, метеоризъм, бактерии, гъбички, микробна актичност на венците, плесени във въздуха (в комбинация с бор, мащерка, мента, розмарин, карамфил, канела), а също и стагилококови бактерии. Лавандулата може да се използва и срещу импотентност. В направено проучване сред мъжете едни от най-възбуждащите аромати са на лавандула и тиква. Лавандулата и любовта вървят ръка за ръка от древни времена. В апокрифната книга на Библията отново е спомената лавандулата. Тук историята ни казва, че Джудит се помазала с парфюм, съдържащ лавандула, преди да съблазни командира на врага Олоферн. Това й позволило да го убие и да спаси града Ерусалим. Голямата мощ на този съблазнителен аромат е използван и от Клеопатра, за да съблазни Цезар и Марк Антоний. Савската царица предлага на цар Соломон хард с тамян и смирна.

    По времето на Тюдорите отвара от лавандула е отпивана от слугините на Свети Лука, за да му засвидетелстват истинската си обич. Те пеели "Свети Лука, Свети Лука, да бъде мил с мен. Нека да видя истинската любов в сънищата си." Поставена лавандула във възглавниците на алпийските девойки е било израз на надежда за романтика и любов, а лавандула под леглото на младоженците е било гаранция за страст.

Източник: Lavender by Elen Spector Platt and Lavender: Practical Inspirations by Tess Evelegh

lavender.bg